Reseña: El rastre brillant del cargol

5.11.14


FICHA TÉCNICA:
Título: El rastre brillant del cargol
Autora: Gemma Lienas
Editorial: Fanbooks
Número de paginas: 320
Precio: 14,90 €


SINOPSIS:

En Sam té 16 anys i síndrome d’Asperger, una forma lleugera d’autisme. És un crac dels ordinadors, però té pocs amics i li costa interactuar amb els altres en la vida normal.

Un dia coneix la Martina, i el seu món es capgira. Li agrada molt però no sap com apropar-s’hi, i al poc temps descobreix que un assetjador l'està posant en un greu perill. En Sam haurà d’esforçar-se molt en superar les seves limitacions si vol ajudar-la i desemmascarar el culpable.


RESEÑA:

Català:
Gemma Lineas no es una autora desconeguda per a mi. Vaig créixer amb les histories de la Carlota i els seus diaris, i després de més o menys vuit anys sense llegir res d'aquesta autora va caure a les meves mans El rastre brillant del cargol, la seva última novel·la.
Per els que ja coneixen aquesta escriptora catalana, sabreu que els seus llibres sempre tenen un rerefons educatiu, en el que ens pretén fer conscient de problemes actuals, com son les drogues, el masclisme... I tot vist a través d'uns personatges entranyables i una historia rodona. (Com podeu veure, Gemma Lienas va marcar molt la meva infància i adolescència com a lectora.)
En El rastre brillant del cargol es tracten dos temes importants: El cyber-acós i el síndrome d'Asperger.

En Sam es un noi que estudia primer de batxillerat i que pateix el síndrome d'Asperger, això fa que sigui un noi molt solitari i que es planteja amb lógica totes les questions que el rodejen. Un dia a la biblioteca coneix a la Martina, una nena de la que en queda penjat. Paral·lelament, la Martina coneix per el Facebook a un noi de la seva edat amb el que comença a compaginar bastant bé... Sense ella saber que darrera de la pantalla s'amaga una persona que no té res a veure amb l'innocent nen que està coneixent.

Gemma Lienas ha creat una historia que m'ha deixat sense alè. Tot i que al començament trobava que no hi havia massa acció i que per tant era una mica lent, poc a poc el cargol va sortint de la clova i ens trobem amb una historia molt ben filada que no ens deixarà descansar fins a acabar-la.
 
Com he explicat abans, aquest llibre tracta dos temes molt importants: El síndrome d’Asperger i el cyber-acós. Jo abans de llegir aquest llibre no tenia massa clar de que tractava exactament aquest síndrome, i a poc a poc, a mesura que anava avançant amb aquest llibre, no només la he entès sinó que hi he arribat a empatitzar i tot de ho ben definida que està. Per altre banda, el tema del cyber-acós el veiem des de el punt de vista de la Martina, una nena de tercer d’ESO que es víctima d’un acosador, i per l’acosador, un home el qual no se’ns revela el seu nom i que té com a “hobbie” xatejar amb nenes petites per mirar d’aconseguir fotos d’elles sense roba.

Els personatges son un punt clau. Gràcies a la narració en primera persona coneixem les inquietuds i els  pensaments d'en Sam. Es molt interessant l’evolució que fa en Sam i la visió que té ell del món en si, les seves escenes on reflexiona sobre com esdevenir contacte amb la Martina o sobre les seves inquietuds personals son meravelloses. Gemma Lienas aconsegueix transmetre a la perfecció aquest Síndrome.
M’ha encantat la relació que en Sam té amb la seva germana, l’ Iris, la qual m’ha semblat una germana exemplar, molt madura i molt carinyosa amb el seu germà, la qual l’ajuda en més d’una ocasió, com per exemple, en establir contacte amb la Martina.
De la resta de personatges m’agradaria destacar la Martina per la seva innocència, i l’acosador per la seva sang freda. Les seves escenes sempre hem feien encongir-me el cor, com he patit per la Marina!


I finalment, recomanar aquest llibre a tots els joves lectors que desitgin un llibre diferent, que els aporti unes hores de meravellosa lectura i a la vegada coneixements sobre els temes esmentats anteriorment. No cal dir que un llibre amb un rerefons tan potent el recomanaria com a lectura obligatòria dels instituts per donar a conèixer els perills d’internet. Un llibre imprescindible!

Castellano:
Gemma Lineas no es una autora desconocida para mi. Crecí con las historias de Carlota y sus diarios, y después de mas o menos ocho años sin leer nada de esta autora, ha caído en mis manos El rastro brillante del caracol, su última novela.
Para los que ya conocéis a ésta escritora catalana, ya sabréis que sus libros siempre tienen un trasfondo educativo, en el que nos quieren hacer conscientes de los problemas actuales, como son las drogas, el machismo… Y todo visto desde el punto de vista de unos personajes entrañables y de una historia redonda. (Como podéis ver, Gemma Lienas marcó mucho mi infancia y mi adolescencia como lectora.)
En El rastro brillante del caracol se tratan dos temas importantes: El cyber-acoso y el síndrome de Asperger.

Sam es un chico que estudia primero de bachiller y que sufre el síndrome de Asperger. Eso hace que sea un chico muy solitario y que se plantea con lógica todas las cuestiones que le rodean. Un día en la biblioteca conoce a Martina, una niña de la que queda enamorado. Paralelamente, Martina conoce a través de Facebook a un chico de su edad con el que empieza a compaginar bastante bien…Sin saber que detrás de esa pantalla de esconde una persona que no tiene nada que ver con el niño inocente que está conociendo.
 
Gemma Lienas ha creado una historia que me ha dejado sin aliento. Aunque en un principio vi que no había demasiada acción y que era algo lento, poco a poco el caracol va saliendo de su cascarón y nos encontramos con una historia bien hilada que no nos dejará descansar hasta terminarla.

Como he explicado antes, éste libro trata dos temas muy importantes: El síndrome de Asperger y el cyber-acoso. Antes de leer este libro no tenia demasiado claro de que trataba ese síndrome, y poco a poco, a medida que iba avanzando con el libro no solamente lo he entendido sino que he llegado a empatizar de lo bien definida que está. Por otro lado, el tema del cyber-acoso lo vemos desde el punto de vista de Martina, una niña de tercero de la ESO que es victima de un acosador. Y a la vez vemos ese tema desde el punto de vista del acosador, un hombre el cual no se nos revela su nombre y que tiene como “hobbie” chatear con niñas pequeñas para mirar de conseguir fotos de estas sin ropa.

Los personajes son un punto clave. Gracias a la narración en primera persona en los capítulos de Sam, conocemos sus pensamientos y sus inquietudes. Es muy interesante la evolución que hace y la visión que tiene él del mundo en si. Sus escenas donde reflexiona sobre como estabilizar contacto con Martiona o sus inquietudes personales son maravillosas. Gemma Lienas consigue transmitir a la perfección éste síndrome.
Me ha encantado la relación que tiene Sam con su hermana Iris, la cual me ha parecido una hermana ejemplar, muy madura y cariñosa con su hermano, el cual ayuda en mas de una ocasión, como por ejemplo, en conseguir establir contacto con Martina.
Del resto de personajes me gustaría destacar a Martina por su inocencia y al acosador por su sangre fría. Sus escenas siempre me hacían encoger el corazón. ¡Como he sufrido por Martina!

Y finalmente, recomendar ese libro a todos los jóvenes lectores que deseen un libro diferente, que les aporte unas horas de maravillosa lectura y a la vez conocimientos sobre los temas esmentados anteriormente. No hace falta decir que un libro con ese trasfondo tan potente lo recomendaría como lectura obligatoria de los institutos para dar a conocer los peligros de internet. ¡Un libro imprescindible!


PUNTUACIÓN:
4,5/5


3 comentarios:

 1. El tema me gusta y me parece muy adecuado como dices para el instituto...pero ahora mismo no me apetece nada que he leído este año ya varias con el tema de internet como centro.
  Un beso!

  ResponderEliminar
 2. Vaig llegir aquest llibre fa més o menys un mes i em va agradar molt, ha sigut el primer llibre que he llegit de l'autora i tinc bastants ganes de llegir alguna cosa més.
  Li vaig posar la mateixa puntuació, em va agradar molt.

  Moltes gràcies per la teva ressenya, m'ha encantat.
  Un petó!

  ResponderEliminar
 3. Este libro fue mi regalo de navidad para mi madre así que creo que se lo voy a "robar" para leerlo yo que si el tema ya me parecía interesante, tu reseña ha hecho que me entren más ganas de leerlo.
  Saludos

  ResponderEliminar

Windows 7 Pointer