Reseña: Diari del búnquer

10.5.15

Ficha técnica:

Diari del búnquer | The bunker diary                 de Kevin Brooks ★ 2014
publicado por Fanbooks  296 páginas   15.95€
 ★ ★  Comprar

Sinopsis:

Linus, un jove de setze anys, es desperta espantat en un búnquer. L’han segrestat. No entén per què. Ningú es comunica amb ell. El seu únic contacte amb l’exterior és un ascensor que baixa cada matí amb provisions. Dies més tard, baixen altres persones, altres segrestats. No tenen res en comú entre ells. Què vol el segrestador?


Reseña:

Català
Hi ha vegades que veus un llibre i penses: Aquest llibre no està fet per a mi. Llavors el deixes de banda, però al cap de poc en llegeixes l’argument de nou i penses: Ostres, doncs podria estar bé. A partir d’aquí sembla que el llibre et persegueixi, exigint-te que el llegeixis, fins que al final ja no et queden ungles de les ganes que tens de llegir el llibre. Doncs si, això exactament ha sigut el que ha passat amb Diari del búnquer.

Diari del búnquer es el diari personal d’en Linus, un jove que un dia es desperta en un búnquer. Hi ha sis habitacions buides, càmeres per tot arreu i un ascensor. Poc a poc començaran a arribar altres persones, de diferent edat i sexe, igual de confosos que en Linus. Només saben una cosa: Hi ha un home que els observa en tot moment i que els posarà a prova... Aconseguiran descobrir perquè estan tancats allà? Qui hi ha darrera d’aquest macabre joc?


Claustrofòbic: Crec que es el millor terme per definir aquest llibre. He experimentat milers de sensacions llegint-lo: Des de frustració, a ràbia,  impotència, fins a absoluta addicció. I tot això en menys de 300 pàgines!
Kevin Brooks narra aquesta historia des del punt de vista d’en Linus, en forma de diari, emprant l’ús de frases molt curtes i directes. Aquest estil fa que el ritme sigui molt ràpid de llegir, i a la vegada es fa molt amè.

El misteri sobre on es troba en Linus i els altres cinc presoners es el tema sobre el que gira el llibre, i aquest enigma fa que estiguem en tensió gairebé tota la lectura. A més a més, tota la informació que anem descobrint ve donada amb comptagotes, per el que encara tenim més ganes de llegir per descobrir què serà el pròxim que descobrirem.  
Hi ha hagut bastanta polèmica al Regne Unit, sobre com aquest tipus d’història ha sigut dirigida a un públic juvenil. Una vegada llegit us diré que es cert que es una historia bastant dura, però no patiu si sou molt sensibles a la sang, ja que Diari del búnquer no té escenes de tortura física ni gore (Cosa que jo pensava, però no, així que no cal preocupar-se), més aviat el que veurem es una tortura psicològica i el desgastament psicològic i físic dels seus personatges.

Entrant en els personatges, coneixerem a en Linus, el nostre protagonista, un noi que es va escapar de casa i que per culpa d’un parany va ser tancat en aquest búnquer.
Coneixerem a cinc personatges més, els que comparteixen búnquer amb en Linus, entre aquests hi trobem una nena, una dona, un droggoadicte, entre altres.
Aquests personatges secundaris no estan totalment perfilats, es més, diria que son bastant plans, ja que a part del seu passat poca cosa coneixem d’ells. M’ha faltat més profunditat en aquests personatges per tal que la historia fos rodona, aquesta superficialitat en els personatges crec que resta molts punts, i que l’obra encara hauria sigut més dura si aconseguíssim empatizar amb les víctimes d’aquest llibre.

I anat a parlar ara del final d’aquesta obra...  Es possiblement un dels factors més sorprenents del llibre en conjunt. Dir que vaig acabar aquest llibre ben entrada la nit, incapaç de deixar-lo anar. I aquest final... Hem va deixar un mínim de deu minuts en shock, formulant-me mil preguntes (Y per que negar-ho, cercant a internet entrevistes amb l’autor per trobar alguna resposta). Perquè la meva inquietud era: No hem puc quedar així. Es pot saber que ha passat? Però no, per més que buscava no vaig trobar cap resposta, i això encara va fer que estigués un parell de dies més amb aquest llibre al cap, reflexionant sobre tot el que acabava de llegir. 


En general, Diari del búnquer m’ha agradat bastant. Es un llibre bastant diferent del que trobem a la literatura juvenil, més fosc i més dur, però la poca profunditat en els seus personatges fa que no hagi acabat de connectar amb la historia. Es un llibre que us recomanaria llegir, de manera que pugueu experimentar una lectura que segur que no us deixarà indiferents.


Puntuació:

3/5


Castellano
Hay veces que descubres un libro y piensas: Este libro no está hecho para mí. Entonces lo dejas de lado, pero al cabo de poco vuelves a leer el argumento de nuevo y piensas: Ostras, pues podría estar bien. A partir de aquí parece que el libro te persiga, exigiéndose tiene que lo leas, hasta que al final ya no te quedan uñas de las ganas que tienes de leer el libro. Pues si, eso exactamente ha sido el que ha pasado con Diario del búnker.

Diario del búnker es el diario personal de Linus, un joven que un día se despierta en un búnker. Hay seis habitaciones vacías, cámaras por todas partes y un ascensor. Poco a poco empezarán a llegar otras personas, de diferente edad y sexo, igual de confundidos que Linus. Sólo saben una cosa: Hay un hombre que los observa en todo momento y que los pondrá a prueba... Conseguirán descubrir porque están cerrados allí? ¿Quién está detrás de este macabro juego?

Claustrofóbico: Creo que es el mejor término para definir este libro. He experimentado miles de sensaciones leyéndolo: Desde frustración, a rabia, impotencia, hasta absoluta adicción. ¡Y todo ello en menos de 300 páginas!
Kevin Brooks narra esta historia desde el punto de vista de Linus, en forma de diario, empleando el uso de frases muy cortas y directas. Este estilo hace que el ritmo sea muy rápido de leer, y a la vez se hace muy ameno.

El misterio sobre dónde se encuentra en Linus y los otros cinco prisioneros es el tema sobre el que gira el libro, y este enigma hace que estemos en tensión casi toda la lectura. Además, toda la información que vamos descubriendo viene dada con cuentagotas, por lo que aún tenemos más ganas de leer para descubrir qué será lo próximo que descubriremos.
Ha habido bastante polémica en el Reino Unido, sobre cómo este tipo de historia ha sido dirigida a un público juvenil. Una vez leído os diré que es cierto que es una historia bastante dura, pero no sufráis si sois muy sensibles a la sangre, ya que Diario del búnker no tiene escenas de tortura física ni gore (Al contrario de lo que yo pensaba, pero no, así que no hay que preocuparse), más bien lo que veremos es una tortura psicológica y el desgaste psicológico y físico de sus personajes.

Entrando en los personajes, conoceremos a Linus, nuestro protagonista, un chico que se escapó de casa y que por culpa de una trampa fue cerrado en este búnker.
Conoceremos a cinco personajes más, los que comparten búnker con Linus, entre estos encontramos una niña, una mujer, un drogadicto, entre otros.
Estos personajes secundarios no están totalmente perfilados, es más, diría que son bastante planos, ya que aparte de su pasado poco conocemos de ellos. Me ha faltado más profundidad en estos personajes para que la historia fuera redonda, esta superficialidad en los personajes hace que flojeen muchos puntos. En mi opinión la obra aún habría sido más dura si consiguiéramos empatizar con los personajes de este libro, ya que al menos en mi ocasión no he sufrido por los secundarios.

Y ahora toca hablar del final de esta obra... Es posiblemente uno de los factores más sorprendentes del libro en su conjunto. Decir que terminé este libro bien entrada la noche, incapaz de soltarlo. Y este final... Me dejó un mínimo de diez minutos en shock, formulándome mil preguntas (Y para que negarlo, buscando en internet entrevistas con el autor para encontrar alguna respuesta). Porque mi inquietud era: No me puedo quedar así. ¿Se puede saber que ha pasado? Pero no, por más que buscaba no encontré ninguna respuesta, y eso aún hizo que estuviera un par de días más con este libro en la cabeza, reflexionando sobre todo lo que acababa de leer.


En general, Diario del búnker me ha gustado bastante. Es un libro bastante diferente de lo que encontramos en la literatura juvenil, más oscuro y más duro, pero la poca profundidad en sus personajes hace que no haya terminado de conectar con la historia. Es un libro que os recomendaría leer, de modo que podáis experimentar una lectura que seguro que no os dejará indiferentes.

Puntuación:

3/5

5 comentarios:

 1. ¡Hola! He vist unes quantes ressenyes d'aquest llibre i em crida molt l'atenció. I també m'ha agradat poder llegir la ressenya en català :)

  ResponderEliminar
 2. ¡Hola! Tengo ganas de leerlo desde hace un tiempo y leyendo la reseña me han entrado aún más ganas, jajajaja. ¡Un besazo!

  ResponderEliminar
 3. Algo tiene que quiera leerlo mucho D: Esperemos que llegue por acá >< <3

  ResponderEliminar
 4. Hola¡ hace muy poquito que me lo léi y a mí me gusto, aunque el libro es un poquito duro, se lee muy rápido¡¡ Pásate por mi blog y sigueme yo ya te sigo¡¡ Un besazooo

  ResponderEliminar

Windows 7 Pointer